Skip to main content

Povijesni razvoj

Povijesni razvoj


Enikon d.d. je društvo za izgradnju energetskih i industrijskih postrojenja s bogatim iskustvom na domaćem i svjetskom tržištu. Sjedište poduzeća je u Zagrebu, Veslačka 6.

Povijest Enikona

1950

Osnutak Društva

Društvo je izraslo iz male radionice za popravak različitih strojeva i opreme iz ratne reparacije osnovane 1950. u Zagrebu, na adresi Selska cesta 26.
1953

Jugomontaža

Spajanjem sa sličnom radionicom iz Hrvatske Dubice, utemeljena je “Jugomontaža”, montažno poduzeće za kemijsku industriju.
1972

Juvent

“Jugomontaža” se integrira s “Ventilatorom” te posluje pod imenom “Juvent”.
1977

Monting

Stvara se grupa “Monting” u koju se udružuju zagrebačka montažna poduzeća “Juvent”, “Braća Kavurić” i “Industromontaža”. U grupi “Monting” društvo djeluje u okviru “Montmontaže” kao Organizacija za montažu procesnih i kemijskih postrojenja i izvodi najkompleksnije montažne radove u zemlji i svijetu.
1989

Enikon

1989. godine “Organizacija za montažu procesnih i kemijskih postrojenja” izlazi iz sastava “Montmon taže” i djeluje samostalno pod imenom “Enikon”.
1992

Enikon d.d.

Poduzeće se u potpunosti privatizira i otada djeluje pod imenom “Enikon d.d. – poduzeće za izgradnju energetskih i industrijskih postrojenja“

Sadašnjost

Društvo danas

Društvo se do danas razvilo u organizaciju koja je u stanju u cijelosti realizirati zahtjeve projekata, što uključuje vođenje projekata u svim fazama projektiranja, isporuke opreme za potrebe montaže te njenu montažu. Društvo izvodi radove u procesnim postrojenjima u rudarstvu, naftnoj, farmaceutskoj, kemijskoj, prehrambenoj, cementnoj i drugim granama industrije, te energetici širom svijeta.

Cilj

Društvo ima za cilj kontinuirano unapređivanje svih navedenih djelatnosti. Da bi zadovoljilo zahtjeve kupaca te bilo konkurentno na tržištu, društvo kontinuirano prati moderne tehnologije i implementira ih u svoje procese. Posebnu pažnju poklanja uvođenju novih produktivnih tehnologija i školovanju kadrova.